torstai 26. tammikuuta 2017

Kansanopistovuosi avaa ovet korkeakouluihin

Tiedätkö mikä on kansanopisto? Kysymme tämän kysymyksen kiertueellamme usein, sillä moni pohtii, mitä kannattaa tehdä välivuonna, jos sellainen tulee vastaan. Kansanopisto voi sopia sinulle erinomaisesti, mikäli vastaat kyllä ainakin osaan näistä kysymyksistä:

- Haluatko viettää lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen viihtyisän ja hyödyllisen vuoden?
- Oletko hakeutumassa alalle, jonne on haastavaa päästä sisään?
- Kaipaatko pääsykoeurakkaan ryhmän tukea?
- Nautitko uusien samanhenkisten ihmisten kohtaamisesta?
- Haluaisitko mahdollisesti kokeilla asuntolaelämää (tai olla kokeilematta)?
- Haluaisitko saada helpon alun unelmiesi opinnoille ja saada välivuonna tekemäsi opinnot hyväksiluettua?

Kun itse hain opiskelemaan kasvatusalaa lukion jälkeen, en päässyt ensimmäisellä yrittämällä sisään. Minulla ei ollut motivaatiota lukea pääsykokeisiin enää kirjoitusten jälkeen ja keskityin mielummin töihin. Edessä oli siis välivuosi ja halusin käyttää sen hyödyksi. Päädyin Etelä-Pohjanmaan opistoon kasvatustieteen linjalle, josta hyödyin valtavasti. On kuitenkin pakko myöntää, että ensin hiukan mietitytti, mitä tuleman pitää.

Kansanopisto ei ole mikään virkkauskerho. Esimerkiksi Lahden Kansanopistossa opiskelijoiden käytössä on hienoja tiloja!
Kansanopistoissa voit valita useista erilaisista linjoista itsellesi sen mieluisimman. Niiden kesto on yleisimmin lukuvuosi tai vaihtoehtoisesti puoli vuotta ja hakeutuminen linjoille tapahtuu kunkin opiston määrittämällä tavalla. Hakuun voi tutustua jokaisen kansanopiston omien nettisivujen kautta. Useimmiten sisäänpääsy on suhteellisen helppoa, mutta joillekin linjoille on kova tunku (esim. jotkin lääketieteen linjat,  teatterilinjat), jolloin joko nopeus tai pääsykokeissa onnistuminen on valttia.

Erilaisiin kansanopistoihin voit tutustua esimerkiksi täältä. Huomaat pian, että erilaisia linjoja on valtavasti niin yliopistoon suuntaavista linjoista (esim. kauppatiede, oikeustiede) kuin taiteellisista ja luovistakin valinnoista (esim. graafinen suunnittelu, valokuvaus, sarjakuvat). Mikäli olet kovin epävarma siitä, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä, voit osallistua myös sellaisille linjoille, joissa sinulla on mahdollisuus kokeilla eri alojen opintoja, kuten avoimen yliopistojen linjat.

Lahdesta löytyi myös tällainen upea tila, joka on esimerkiksi teatterilinjalaisten käytössä. 
Koin kansanopistovuoden todella hyödylliseksi, sillä sain tehtyä siellä etukäteen yliopisto-opintoja, jotka sain hyväksiluettua sisäänpäästyäni. Ensimmäisenä vuonna olin siis muita jo edellä, joten valitsin mielenkiintoisia sivuaineita täyttämään yliopiston lukujärjestystäni, kun normaalisti sivuaine oltaisiin valittu vasta myöhemmin. Olisin myös voinut suunnitella opiskeluni siten, että olisin valmistunut yliopistosta vuoden aikaisemmin kansanopistovuoteni ansioista. Tämän vuoksi onkin hiukan hölmöä ylipäätään ajatella kansanopistossa vietettyä aikaa välivuodeksi, sillä sen aikana voi viedä opintojaan ahkerasti eteenpäin ja tutustua itseensä oppijana sekä saada varmuutta siihen, mikä ala on se oma juttu.


Jos tavoitteena on yliopistotutkinto, niin ajattelen kansanopiston asettuvan kohti omaa opintopolkua tällä tavoin. Ensimmäinen porras on lukio ja toinen yliopisto, mutta portaan väli on kovin suuri, sillä yliopistoon pääseminen saattaa olla haastavaa ja muutos yliopiston ja lukion välillä on suuri. Kansanopiston avulla itselleen voi luoda yhden helpottavan väliaskeleen kohti omaa unelmatutkintoa, sillä se helpottaa niin sisäänpääsyä kuin myös tutustuttaa turvallisessa ryhmässä yliopisto-opintoihin.

Kansanopistossa saa myös hyvän valmennuksen oman alan pääsykokeisiin. Itse sain kasvatusalan VAKAVA-kokeeseen kattavan preppauksen, minkä lisäksi harjoittelimme runsaasti pääsykokeiden ryhmä- sekä haastattelutilanteita. Onnistuin opistovuoden jälkeen nappaamaan neljä opiskelupaikkaa ja uskon, että nämä kaikki saavutin täysin kansanopiston ansioista. Nykyään hakijoille kuitenkin tarjotaan vain yhtä paikkaa - sitä joka on mieluisuusjärjestyksessä korkeimpana ja johon sinulla riittävät pisteet. Kansanopistossa saat varmasti apuja siihen, että onnistut nappaamaan sen mieluisimman paikan! 

On myös hyvä muistaa, että kansanopistossa ET menetä ensikertalaisuuskiintiön paikkaasi, eli siitä ei tarvitse kantaa stressiä. Ovet siis vaan avautuvat, eivät sulkeudu.

Pääsimme syksyllä tutustumaan japanin kielen ja kulttuurin linjalle, jossa harjoiteltiin erilaisia tavuja. Pakko myöntää, että tämä oli todella hauskaa!
Kansanopistossa opiskelu on maksullista. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vuosi on sen arvoinen, sillä oman unelman saavuttamista, uusia kokemuksia ja ystäviä ei voi mitata rahassa. Myös tukien saaminen pienentää kustannuksia ja suosittelenkin mahdollisuuksien mukaan muuttamaan opistojen asuntoloihin, sillä ne ovat edullisia ja todella mukavia. Itse muistelen hymyillen aikoja, jolloin tilasimme asuntolaporukamme kanssa kahden metrin mittaisen subin tai kaksisataa euron juustoa illaksi. Tai kun viritimme yhteiseen aulaan "leffateatterin" ja katselimme joko MM-lätkää tai kauhuleffoja. Kerran myös vuokrasimme asuntolamme takapihalle paljun ja toisella kertaa lähdimme porukalla Uumajaan päiväksi. Asuntolaelämä oli siis hyvin hauskaa!

Täältä voit tutustua muutaman vuoden takaisiin kokemuksiini kansanopistossa opiskelusta. Ja täältä  kansanopistosta vallitseviin myytteihin (s. 16-17). Suosittelen!

Laajasalon opistossa pääsimme tutustumaan pelituotannon linjaan, jossa testailimme opiskelijoiden tekemiä pelejä.

Tällaisin ajatuksin kohti uusia kokemuksia :)

PS. Roadshow-koulutuskiertue alkaa tämän vuoden osilta lähennellä loppuaan. Fiilikset alkavat olla haikeita... Mutta siitä lisää myöhemmin!

Terveisin
Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti