maanantai 22. joulukuuta 2014

Kauppikseen ilman pääsykokeita? Uskomatonta, mutta totta!

EBS eli Estonian Business School tarjoaa kauppatieteiden tutkinnon suorittamista englannin kielellä Helsingissä ja Tallinnassa. Kyseinen oppilaitos on ollut hyvin edustettuna Roadshowlla ja olemme saaneet tavata paljon EBS:ssä opiskelevia tyytyväisiä opiskelijoita. Haastatteluun pyysimme tällä kertaa Lauran. Lue alta miten Laura päätyi opiskelemaan Estonian Business Schooliin ja mitä hän on opiskeluistaan pitänyt.


”Opiskelen kauppatieteiden kandidaattiohjelmassa Estonian Business Schoolissa. Lukion aikana alkuperäinen ajatukseni oli hakea opiskelemaan valtiotieteitä, mutta yllättävä muutto isän työn mukana Tallinnaan muutti myös jatko-opintosuunnitelmia. Ajattelin vaihtoehtona valtiotieteitä, koska lukiossa lempiaineitani olivat yhteiskuntaoppi, historia ja psykologia.

Valmistuin ylioppilaaksi Haukilahden lukiosta jouluna 2012, jonka jälkeen vaihtoehtoina olisivat olleet joko opiskelujen aloittaminen Tallinnassa tai töihin tuleminen Suomeen ja asuminen isovanhempien nurkissa ennen pääsykokeita. Opiskelu oli selkeä ykkösvalinta, koska halusin päästä heti opiskelun kimppuun. Opinnot voi aloittaa talvella tosin vain Tallinnassa, sillä Helsingissä lukujärjestykset on tehty siten, että kaikki opiskelijat aloittavat syksyllä.

Estonian Business Schooliin ei ole pääsykokeita, mutta motivaatiota tarkastellaan hakiessa. Hakuhaastattelussa kysyttiin lähinnä motivaatioon liittyviä kysymyksiä ja siitä mitä valmistumisen jälkeen toivoisi pääsevänsä tekemään. Haastattelun lisäksi yo-todistuksesta katsotaan englannin ja matikan arvosanat (ei ole kuitenkaan väliä onko kirjoittanut pitkän tai lyhyen matikan). Jos englanti on alle M tai ei kirjoitettu ollenkaan, siitä pitää tehdä erillinen tasokoe. Matikassa tasokoe suoritetaan jos sitä ei ole kirjoitettu, mutta mitään arvosanavaatimusta ei ole. Kolmevuotisen ammattikoulun tutkintotodistuksella pystyy myös hakemaan EBS:n, mutta silloin molemmat tasokokeet on tehtävä.

Tallinnassa opetusta on neljä päivää viikossa, maanantaista torstaihin. Luennot sijoittuvat aamusta iltapäivään täyspäiväisesti opiskelevilla. Tallinnassa on tarjoilla myös runsaasti juhlia ja muita opiskelijatapahtumia, niin koulun omia kuin myös Tallinnan muiden yliopistojen kanssa. Helsingissä opetusta on kolmena päivänä viikossa joka toinen viikko. Luennot pidetään pidemmissä pötköissä ja luonnollisesti kotonakin on tällöin enemmän töitä, mutta järjestely mahdollistaa töissäkäymisen todella sujuvasti opintojen ohella.

Itse en pysty selkeästi suosittelemaan kumpaakaan kaupunkia yli toisen. Tallinnassa ollessani asuin vielä vanhempien kanssa, joten töiden teolle ei ollut siellä tarvetta. Tallinnassa suurin osa suomalaisopiskelijoista elää hyvin opintotuella, lainalla ja kausitöistä saamillaan säästöillä. Elämä ulkomailla tosin vaati sopeutumista, ja on myös monia ketkä huomaavat, että joko opiskelumaa tai valittu koulu ei sovi heille. Suosittelen itse, että jokainen kuuntelee miltä itsestä tuntuu ja sen pohjalta päättää, mikä on paras ratkaisu tulevaisuuden kannalta.

Helsingissä olen kokenut ns. moduuliopiskelun toimivan itselläni hyvin, ja on kiva olla muulloinkin töissä kuin vain iltaisin ja viikonloppuisin, mikä antaa todella paljon joustoa vapaa-ajan ja koulutöiden yhteensovittamisessa.

Estonian Business School on siis yksityinen yliopisto, joka perii opiskelijoiltaan lukausimaksua. Suomessa lukukausi maksu on 2810 e/lukukausi eli vuodessa yhteensä 5620 e. Tallinnassa maksu on 1930 e/lukukausi eli 3860 e/vuosi. Opiskelija saa Kelan opinto- ja asumistuen. Helsingissä opiskeleva saa myös HSL:n sekä matkahuollon opiskelija-alennukset ja mahdollisuuden hakea HOAS:in opiskelija-asuntoa. Tallinnassa ei erillistä opiskelija-asuntojärjestelmää ole, mutta koululta saa apua asunnon löytämiseen jos siihen tulee tarvetta.

Itselläni vanhemmat rahoittavat opiskelun, mutta tunnen myös opiskelijoita, jotka rahoittavat opintonsa itse. EBS on todella hyvä vaihtoehto kaikille niille, jotka haluavat opiskella kauppatieteitä ja samalla saada hyvät englannin kielen kirjalliset ja suulliset taidot. Opetus on korkeatasoista ja koululla on myös laaja partneriverkosto yliopistoja, mikä mahdollistaa lähtemisen vaihtoon niin Eurooppaan kuin sen ulkopuolellekin. Tallinnaa suosittelen sellaisille, jotka haluavat lähteä ulkomaille ja opiskella täysipäiväisesti. Helsinki on hyvä vaihtoehto jos haluaa käydä töissä opintojen ohella, tai vaikka vaihtaa alaa samalla entisellä alalla työskennellen.

Valmistun näillä näkymin vuoden päästä keväällä 2016. Oma pääaineeni on markkinointi ja viestintä, joten maisteriopintoni luultavasti suuntautuvat jompaan kumpaan näistä. EBS:sään pääsee sisään helpommin kuin esimerkiksi kauppakorkeaan, mutta valmistuminen vaatii aivan yhtä paljon töitä kuin missä tahansa muussa yliopistossa. Yliopistossa opiskelu vaatii itsekuria ja paljon lukemista, mutta on ainakin omalla kohdallani ollut antoisaa ja auttanut itsenäistymään.”

Kiitos Laura mielenkiintoisesta opiskelijatarinasta, ja paljon tsemppiä opintoihin! Voit tutustua enemmän Estonian Business Schoolin opintotarjontaan Studentumin nettisivuilla. Sivujen kautta voit myös lähettää suoraan yhteydenottopyynnön tai heränneitä kysymyksiä suoraan oppilaitokselle.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse parhaillaan mietin opiskeluvaihtoehtoja. Minä tahtoisin muuttaa Helsinkiin, mikäli opiskelupaikka aukeaa. Samalla toki tulee eteen opiskelija-asunnon etsintä. Virossa opiskelukin tosin voisi kiinnostaa.

    VastaaPoista