lauantai 29. marraskuuta 2014

Korkeakouluopiskeluihin voi kuulua myös elokuvien katselua!

Vaasan lyseon lukiossa kanssamme vieraili 22-vuotias Tiia Hämeenlinnasta. Hänen opiskelijatarinansa alkoi ammattikoulun kaksoitutkinnosta ja jatkui Seinäjoen ammattikorkeakouluun kulttuurituotannon opiskeluun. Seuraavaksi suuntana saattaa olla yliopisto.


”Tarinani on hieman erilainen kuin useidein muiden ammattikorkeakoululaisten, sillä opiskelin peruskoulun jälkeen ammattikoulussa vaatetusalan artesaaniksi kaksoitutkintona. Töiden tekemisen sijaan päätin hakea amkiin heti valmistuttuani, ja pääsinkin Seinäjoelle opiskelemaan kulttuurituotantoa. Halusin lähteä pois kotikaupungistani elämäntilanteen niin salliessa, ja minua kiinnostivat kirjoittaminen sekä journalismi. Myös Tampereella ja Helsingissä opetetaan samaa linjaa, mutta suurien hakijamäärien vuoksi hain Seinäjoelle. Pääsykokeissa teimme kirjoitustehtävän ja ryhmätehtävän, sekä psykologin haastattelun. Minusta pääsykokeet tuntuivat helpoilta. Nykyisin hakijat eivät enää tee haastattelua psykologin kanssa.

Suuntautumisvaihtoehtoni koulutuslinjallamme on mediatuottaminen, ja opiskelen tällä hetkellä neljättä ja viimeistä vuotta. Mediatuotannosta voisin työllistyä esimerkiksi lehtiin, markkinointitoimistoihin, televisio- ja elokuvatuotantoihin, kunnan tai valtion virkoihin tai vaikkapa kulttuuritapahtumien taustajoukkoihin. Ensimmäinen vuotemme sisälsi paljon kontaktiopintoja, eli luennoilla istumista. Tämä on mielestäni tärkeä vuosi, jotta tutustuimme toisiimme vaikka tulimme Seinäjoelle ympäri Suomea. Vuosi kerrallaan opinnot muuttuvat itsenäisemmiksi. Neljä vuotta on realistinen suoritusaika, mutta opintojen pituutta voi säädellä esimrkiksi hyvälukemalla kesätöitä kahteen pakolliseen työharjoittelujaksoomme. Esimerkkeinä käymistämme kursseista ovat elokuvan historia ja analysointi, ja katsomme paljon elokuvia muutenkin. Lisäksi meille opetetaan esimerkiksi talousosaamista, kirjanpitoa ja kieliä. Opetus on hyvin käytännönläheistä, eli opettelemme kaiken laitteiden kokoamista kuvaamiseen.

Vaikka opinnot painottuvat elokuviin, voi omaa tietään suunnata erilaisiin töihin harjoittelujen kautta. Itse olen ollut töissä esimerkiksi sanomalehti Ilkassa, mukana SeAMKin markkinointiryhmässä ja esimerkiksi markkinointitoimistossa. Koulu tukee mielenkiinnonkohteitamme, ja voimme lainata vaikkapa autoa tai kalustoa omien lyhytelokuvien tekemiseen. Seinäjoen ammattikorkeakoulussa pääsee muutenkin mukaan erilaiseen toimintaan olemalla itse aktiivinen. Koulu on keskisuuri ja siksi hyvin yhteisöllinen. Opettajillekin voi aina soittaa tai laittaa mailia. Lisäksi oppilaitoksestamme on hyvät mahdollisuudet kansainvälisyyteen, eli esimerkiksi vaihto-opiskelupaikkoja on satoja.

Seinäjoki on opiskelukaupunki, eli usein sinne muutetaan opiskelemaan. Viihdyn siellä, koska kaikki paikat ovat pyöräilymatkan päässä. Opiskelijatapahtumia on melkein viikoittain, ja myös harrastusmahdollisuuksia on paljon. Kaupungissa on huomioitu myös perheelliset opiskelijat.

Opiskelen tällä hetkellä amk-opintojen ohella avoimen yliopiston kursseja, aiheenani journalismi ja viestintä. Valmistuttuani aion hakea maisteriopintoihin, mutta voin mennä tekemään esimerkiksi markkinointiviestintää johonkin korkeakouluun tai copywriteriksi mainostoimistoon jos jatko-opinnot eivät tärppää.”

Tiian opiskelijatarina on mahtava esimerkki siitä, kuinka yhdistää monipuolisesti muun muassa yleissivistäviä ja ammatillisia opintoja. Tiialla on takanaan ammattikoulu-, lukio-, ammattikorkeakoulu- sekä yliopisto-opintoja. Mieletöntä monipuolisuutta! Kiitos Tiialle mielenkiintoisista mietteistä ja tsemppiä opintoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti